Tonmålningar

Tonmålningar

22 okt 2017 kl 16:00 – 17:45
Kulturhuset Valfisken

Tonmålningar

Pianisten Julia Sigova gästar Simrishamn och ger en konsert med följande intressanta program:

 

 

 

 

Sofija Gubajdulina  (1931 – )                   
Chaconne (1962)

Claude Debussy  (1862-1918) 
Reflets dans lèau (1905)

Frans Liszt  (1811-1886) 
Vallee dÓbermann (1848/54)


PAUS


Sergej Rachmaninov 
(1873 – 1943)                   
Etudes – tableaux opus 33 (1911)
1. Allegro non troppo           5. Non Allegro-presto
2. Allegro                              6. Allegro con fuoco
3. Grave                                7. Moderato
4. Moderato                          8. Grave

 

Sofia Gubajdulina betraktas, tillsammans med Schnittke och Denisov, som de mest framträdande ryska tonsättarna under senare delen av 1900-talet. Gubajdulina är utbildad pianist och tonsättare med studier vid Moskvakonservatoriet. Hennes tonsättarkarriär startar faktiskt med just Chaconne. Gubajdulinas verk hämtar ofta inspiration ur rituell musik, då företrädesvis ur kristen och orientalisk mystik. Chaconnen skrevs på beställning av pianisten Marina Mdivani 1962. Själv betraktar Gubajdulina den som ett studieverk, inte alls av samma dignitet som verk tillkomna bara några år senare.

Claude Debussy var något av ett underbarn. Redan vid 10 års ålder skrevs han in vid Pariskonservatoriet. Som pianist gjorde han stora framsteg, men övergav planerna på att bli pianovirtuos, för att i stället studera komposition. Det gick så bra att han två gånger tilldelades det åtråvärda “Prix de Rome”. Reflets dans l’eau (Reflexer på vattnet) är det första av tre stycken för piano ur hans första samling Images.

Franz Liszt var son till en musiker anställd vid Esterhazys hov där Haydn verkat under många år. Snart flyttade familjen till Wien där den unge Liszt fick studera piano för Czerny (han med etyderna) och komposition för Mopzarts rival Sallieri. Mellan åren 1835-38 komponerade Liszt tre stora pianosviter med samlingsnamnet Anneés pélerinage (År av pilgrimsfärder). Det Julia Sigova kommer att spela i dag är sats nr 6  ur den första sviten “Första året:Schweiz”. Inspirationen kommer från en novell av Senancour med samma namn.

Sergej Rachmaninov var en av de allra största pianisterna. Han var också den siste store representanten för den ryska romantiken, en fortsättning från Thajkovskij och Rimsky-Korsakov. Vi verkets tillkomst fanns det nio satser, men vid utgivandet 1914 fanns det bara sex. En sats i a-moll reviderades och inlemmades i Etudes-tableaux op. 39. De andra två dök upp efter hans död och spelas numera tillsammans med de ursprungliga sex satserna.

 

Julia Sigova har etablerat sig som en oerhört dynamisk musiker, fylld av energi och temperament. En musiker med känsla för fina nyanser och djup musikalitet. Julia är född i Minsk, där hon också började sina musikstudier som sedan fortsatte för Hans Pålsson och avslutades med solistdiplom vid Malmö Musikskola. Sedan 2008 har hon ett samarbete med Håkan Hardenberger. Julia framträder regelbundet med ledande svenska orkestrar. År 2011 utsågs hon till den bästa kvinnliga artisten i Sverige av Fredrika Bremerförbundet.

 

Boka

Ordinarie biljettpris 200:-, Medlemmar i Sällskapet Pro Musica 150:-, Studerande (upp till 20 år) fritt inträde

Bokningen är nu stängd för denna konsert. Biljetter som inte har hämtats säljs i biljettkassan 30 minuter före konserten.

Boka biljett: gör du här ovan genom att fylla i uppgifterna och klicka på boka-knappen. När du har skickat din bokning får du en bekräftelse via din e-post. Konsertbiljetter kan bokas t o m klockan 17:00 dagen före själva konsertdagen.

Biljettkassan:
Kassan öppnar 1 timme innan konserten börjar. Bokade biljetter hämtas i biljettkassan senast 30 min före konserten.
Biljetterna betalas med Swish eller kontant (vänligen ta med jämna pengar).


Följ oss på Facebook och på Instagram (promusicaosterlen)