17 sep 2023 kl 16:00 – 17:45
Kulturhuset Valfisken
Konserten är inställd på grund av sjukdom
Vi återkommer med ny information när konserten kan spelas, troligen till våren 2024.
Hans Gustav Bergman, klarinett
June Gustavsson Lyng, violin
Marie Alemo, violin
Anne-Marie Lysell, viola
Per-Ola Claesson, cello
Hans Gustav Bergman Pedagogexamen från Folkliga Musikskolan Ingesund i Arvika 1963. Klarinettstudier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Nils Otteryd som belönades med jetong.
Fast anställd i Kungliga Hovkapellet 1965. Soloklarinettist i Malmö symfoniorkester 1979-1981. Stämledare i Kungliga Hovkapellet 1981 fram till pensionen 2002. Han har fortsatt varit aktiv som frilansande klarinettist i kammarmusik och som jazzsaxofonist i kyrkor, konserthus, jazztempel (Nalen) och danssalonger. Han ägnar även stor tid åt att arrangera musik i olika genrer.
Per-Ola Claesson Violoncellstudier 1964-1969 vid Musikhögskolan i Stockholm för professor Gustav Gröndal och i Salzburg för professor Richard Krotschah. Solistdiplom och Musikaliska Akademiens belöningsjetong.
Kammarmusikstudier för professor Otto Kyndel och Amadeuskvartetten i London. Sedan 1969 verksam i Kungl. Hovkapellet, från 1971 som stämledare. Lärare vid Musikhögskolan i Stockholm 1972-1986. Per-Ola har som flitigt verksam kammarmusiker konserterat och gjort inspelningar tillsammans med flertalet av Sveriges ledande violinister och pianister.
Marie Alemo har under fyra år studerat fiol för Kati Sebestyen, assistent till André Gertler, på Bryssels Kungliga Konservatorium. Studierna resulterade i Prémiere Prix examen. 1975-79 var hon anställd som violinist i Helsingborgs Symfoniorkester, och därefter på Kungliga Operan i Stockholm, 1981-2017. Marie har spelat kammarmusik genom åren, bl.a i blivande Demiankvintetten och i
Cappella Nuova. Hon spelar gärna även altfiol.
June Gustavsson Lyng studerade under 1970-talet på Musikhögskolan i Stockholm. Hennes lärare var prof. Sven Karpe och June avlade solistdiplom 1976. Tillsammans med övriga medlemmar i Zetterqvist-kvartetten, följde ett läsår vid Lisztakademien i Budapest, där deras lärare var cellisten och kompositören András Mihaly. Yrkeslivet har innehållit en kul blandning av kammarmusikspel, solistuppdrag samt mycket opera. Nu, som pensionär, är engagemangen glesare, men tillfälliga inhopp i orkestrar och operasällskap runt om i Sverige är välkomna. Samt som medlem i denna trevliga ensemble!
Ann-Marie Lysell Efter avslutade violinstudier vid musikhögskolan för Sven Karpe och Josef Grünfarb vidtog anställning i hovkapellet vl 1 åtföljt av tjänsten som stämledare i vl 2 1980-89. 1979-1980 tutti vl 2 i Kungliga filharmonikerna. Från 1989 till 2016 anställd i Sveriges radios symfoniorkester vl 2. Flitigt anlitad kammarmusiker i stråkkvartetter som Lysellkvartetten, Amiekvartetten, Freskkvartetten samt Berwaldkvartetten. På senare år verksam som violinpedagog med inriktning på barn från 5 år.
Foto: Adrian Lyng
Angående kvällens program:
W. A Mozart
Klarinettkvintetten är ett av Mozarts mest spelade och omtyckta verk, inte minst tack vare den underskönt vackra andra satsen. Inspirationen kom från en av Mozarts bästa vänner, klarinettisten Anton Stadler. De hade lärt känna varandra i Wien i början av 1780-talet och tillhörde samma frimurarloge. Stadler inspirerade Mozart att skriva både klarinettrion i Ess-dur, den så kallade Kegelstatt-trion, Klarinettkonserten och Klarinettkvintetten. I ett av sina många brev kallade Mozart själv kvintetten för Stadler-kvintetten.
Johannes Brahms
Det hade inte skrivits många verk för denna typ av ensemble dessförinnan, men Mozarts och Carl Maria von Webers kvintetter kom att bli förebilder för Brahms. Många anser att denna kvintett, med sina senromantiska melodier och ungerska folkdansinslag, är Brahms finaste kammarmusikverk. Det skulle nog Clara Schumann hålla med om, eftersom hon tyckte att detta var fantastisk musik!
Program:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) |
Klarinettkvintett A-dur K. 581 Allegro |
Johannes Brahms (1833-1897) |
Klarinettkvintett i B-moll Op. 115 Allegro |
Boka
Ordinarie biljettpris 200:-, Medlemmar i Sällskapet Pro Musica 150:-, Studerande (upp till 20 år) fritt inträde
Bokningen är nu stängd för denna konsert. Biljetter som inte har hämtats säljs i biljettkassan 30 minuter före konserten.
Boka biljett: gör du här ovan genom att fylla i uppgifterna och klicka på boka-knappen. När du har skickat din bokning får du en bekräftelse via din e-post. Konsertbiljetter kan bokas t o m klockan 17:00 dagen före själva konsertdagen.
Biljettkassan:
Kassan öppnar 1 timme innan konserten börjar. Bokade biljetter hämtas i biljettkassan senast 30 min före konserten.
Biljetterna betalas med Swish eller kontant (vänligen ta med jämna pengar).