Hege Waldeland och Johannes Lörstad

Hege Waldeland och Johannes Lörstad

26 maj 2018 kl 16:00 – 18:00
Kulturhuset Valfisken

Hege Waldeland och Johannes Lörstad

 

 

 

 

 

 

Program
Gubajdulina, Sofia           Rejoice!
(1931 – )                              Your joy no one will take away from you
                                              Rejoice with joy
                                              Rejoice Ravvi
                                              And he return to his own abode
                                              Heed thyself

PAUS

Gubajdulina, Sofia             Rejoice!

Sofia Gubajdulina, född 1931 i det forna Sovjet, är numera bosatt i Tyskland och fortfarande verksam som kompositör. Hon har fått mycket uppmärksamhet för sin blandning av nya ljud och speltekniker parat med en djup uppriktighet och respekt för kulturella traditioner i sitt hemland. Hennes musik, som är mycket varierande, är genomgående personlig, ärlig och vittnar om stor ödmjukhet.

Om komponerande: ”Det finns tonsättare som konstruerar sina verk mycket medvetet, jag är en av dem som ´kultiverar´ dem. Därför formar sig allt det som jag tagit till mig likt trädrötter medan verken bildar grenar och blad. Man kan mycket väl se dem som nya men de är ändå blad som på så sätt alltid kan betraktas som gamla och traditionella”.

Hege Waldeland, cello, med norska rötter har studerat för bl. a. Erling Bløndal-Bengtsson i Köpenhamn och Paul Tortelier vid Pariskonservatoriet, där hon 1968 erhöll det prestigefyllda ”Premier Prix”. Hon är framgångsrik som kammarmusiker men har också framträtt med de stora orkestrarna i norden.

Hege Waldeland var i många år anställd som solocellist i Själlands symfoniorkester. Sedan har hon ägnat sig åt frilansuppdrag vid sidan om sitt arbete som lärare vid Musikhögskolan i Malmö. Hon har medverkat i Trio con Brio och Athelas Sinfonietta Copenhagen för modern musik, som utnämndes till statsensemble av det Danska Kulturministeriet. Sitt stora engagemang i Musikhögskolan i Malmö har gjort henne till en mycket uppskattad lärare.

Johannes Lörstad, fiol, har studerat för Endre Wolf och Alexander Fischer vid Musikhögskolan i Malmö, och senare för Philippe Hirshhorn samt Wiktor Liberman vid Utrecht Conservatorium i Nederländerna. Han tilldelades solistdiplom från båda skolorna.

Han är stämledare för andraviolinstämman i Kungliga Filharmonikerna, för andraviolinerna i Mahler Chamber Orchestra och medlem i Lucerne Festival Orchestra. Dessutom gästande konsertmästare och stämledare i ett flertal orkestrar i Europa.

Johannes Lörstad är också aktiv som kammarmusiker och har framträtt i många olika sammanhang, och instruerar regelbundet musikstudenter.

 

 

 


Följ oss på Facebook och på Instagram (promusicaosterlen)